V dávnej minulosti sa škorica vyvažovala zlatom. Za zázračnú ju považovali už starí Gréci a Egypťania.
Škorica je orientálne korenie, ktoré sa do sveta rozšírilo v 15. a 16. storočí, keď si ho zo svojich ciest obchodníci privážali ako jednu zo vzácností Orientu. Škorica rastie v podobe malého stromu a nachádza sa najčastejšie v celej južnej Ázii a na Strednom východe.
Je to kôra stromu, ktorá je k dispozícii v tyčinkách alebo prášku. Obsahuje kalcium, železo, vitamín A, B-6, magnézium a C vitamín.
Škorica sa v poslednom čase spomína predovšetkým v súvislosti s jej protirakovinovými účinkami. Pripisuje sa jej schopnosť zastaviť rozširovanie nežiaducich buniek. Výsledky čoraz viac poukazujú na jej pozitívne účinky na znižovanie vysokej hladiny cukru. Má
upokojujúce účinky, uvoľňuje napätie a stimuluje krvný obeh. Znižuje poruchy dýchania a ostatných rytmických činností nášho organizmu.
Je výborná pri liečbe zmätočných duševných stavov po rozchode, pred rozvodom, pri strate zamestnania. V starobe pomáha udržiavať duševnú čulosť tým, že uvádza do súladu mozgové prúdy.
Škorica dokáže regenerovať tkanivá a urýchľovať látkovú premenu. Pravá mletá škorica je skutočným zázrakom priamo z vašej kuchyne. Podporuje účinok inzulínu, preto by nemala chýbať v jedálnom lístku diabetikov a znižuje tiež hladinu zlého cholesterolu. Je antioxidačná a mierne znižuje zrážanlivosť krvi. Pomáha odstrániť zápach z úst a v zimných mesiacoch zahreje celé telo. Priaznivo pôsobí u žien, ktorým zmierňuje menštruáciu a prechodové problémy. Škorica je aj účinné afrodiziakum a spolu s medom a zázvorom lieči nachladnutie, chrípku, rôzne infekcie a kožné ochorenia. Pomáha udržiavať zdravú, čistú a pevnú pleť.
Spolu s
medom je škorica účinnou zbraňou pri akné, ktorá pleť zbaví baktérií, prekrví ju a hydratuje. Najpoužívanejšou je maska z troch lyžíc medu a jednej lyžice škorice, ktorú aplikujete priamo na pleť. Týmto spôsobom môžete liečiť aj vyrážky na iných častiach tela. Schopnosťou škorice je aj prekrvovanie. Jej obsah v kozmetických produktoch zahrieva pokožku, rozprúdi mikrocirkuláciu a ak sa pasujete s celulitídou, dobre viete, že práve tieto procesy proti nej zaberajú. Ako najúčinnejšie sa ukazujú škoricové zábaly.
Je nutné pripomenúť aj jej nepriaznivé účinky a to hlavne škorice Cassia. Obsahuje totiž látku zvanú kumarin, ktorá je toxická pre pečeň a obličky. Testami sa zistilo, že vyvoláva u hlodavcov rakovinu. Kumarin je toxická zlúčenina benzopyron obsiahnutá v rozličných rastlinách. Ak používate škoricu Cassia len zriedka na ozdobu koláčov a podobne, nie je sa čoho báť. Ak zvyknete škoricu využívať často, určite siahnite po ceylónskej. Odborníci odporúčajú maximálne jednu čajovú lyžičku denne alebo max. 6 gramov.