Zdravá strava a jej vplyv na stav pokožky, vyvrátenie najčastejších mýtov a prekvapivé fakty

Zdravá strava a jej vplyv na stav pokožky, vyvrátenie najčastejších mýtov a prekvapivé fakty

Vedeli ste, že na výskyt akné má vplyv množstvo faktorov vrátane genetických, hormonálnych, zápalových a environmentálnych vplyvov? V článku nájdete užitočné informácie o tom, ako strava ovplyvňuje kvalitu vašej pleti a výskyt akné.

Ako strava ovplyvňuje kvalitu pleti podľa vedeckých výskumov

Vedci skúmali, aký vplyv má strava na vznik akné. Niektoré štúdie sa zamerali na glykemický index potravín a skúmali, ako rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi. Výsledky ukázali, že ľudia s akné, ktorí jedia potraviny s nízkym glykemickým indexom, majú menej zápalových vyrážok ako tí, ktorí konzumujú potraviny s vysokým glykemickým indexom. Ďalšie štúdie sa zamerali na prítomnosť mlieka a mliečnych výrobkov v strave a ich vplyv na výskyt akné. Štúdie ukazujú, že srvátkové bielkoviny v mlieku môžu prispievať k rozvoju akné. Je teda dôležité nielen množstvo mlieka ako takého, ale aj jeho zloženie. Výskumy ďalej skúmali vplyv omega-3 mastných kyselín na vznik akné. Omega-3 mastné kyseliny sa nachádzajú napríklad v rybách a v niektorých olejoch, a výskumy ukazujú, že ich konzumácia môže zlepšiť stav pleti u ľudí s akné. V poslednej dobe sa vedci zaujímajú o účinky probiotík na akné. Probiotiká sú prospešné baktérie, ktoré sa nachádzajú napríklad v jogurte. Prvé štúdie naznačujú, že probiotiká môžu byť prospešné aj pre pleť s akné, ale zatiaľ je potrebný ešte ďalší výskum, ktorý by túto myšlienku potvrdil. Vyskúšať môžete aj kvalitnú a účinnú prírodnú kozmetiku, napríklad Hydra-matte ľahký antioxidačný krém salicylic acid & niacinamide. Pleťový krém s matujúcim a antioxidačným účinkom obsahuje niacínamid a kyselinu salicylovú. Tieto zložky pomáhajú chrániť pleť pred nedokonalosťami. Krém normalizuje produkciu kožného mazu a predchádza vzniku akné, chráni pleť pred vonkajšími vplyvmi.

Aké potraviny jesť, aby ste mali zdravú a hladkú pleť bez akné?

Zdravie pleti je úzko spojené s výživou. Pokiaľ máte problematickú pleť, môže to značiť nedostatok niektorých živín alebo nevhodný jedálniček. Pokožka plní dôležité funkcie, medzi ktoré patrí vylučovanie nečistôt a zadržiavanie vody, preto je zásadné dodržiavať dostatočný pitný režim (2–2,5 litra nesýtených nápojov denne). Čistá voda, ovocné čaje a riedené šťavy podporujú samočistiace procesy pleti. Nezabudnite svojej pokožke dopriať adekvátnu starostlivosť. Miracle multicorrect korekčné & exfoliačné sérum pre problematickú a aknóznu pleť účinne reguluje tvorbu kožného mazu a má exfoliačný účinok.
Pokožke veľmi škodí stres, alkohol a nikotín. Zdravé fungovanie pleti podporuje pestrá strava bohatá na nenasýtené mastné kyseliny, bielkoviny, vitamíny a minerály. Dôležitými potravinami sú celozrnné obilniny, strukoviny, tučné ryby, panenské rastlinné oleje, orechy, semená, vajcia, ovocie a zelenina. Ak ste na niektorej z uvedených potravín alergický, môžete chýbajúce vitamíny a minerály nahradiť výživovými doplnkami alebo vhodnou starostlivosťou o pokožku.

Pokožke škodí nadmerná konzumácia cukru

Pokožke škodí nadmerná konzumácia cukru, výrobkov z bielej múky, trans-mastných kyselín (stužené tuky, fast food) a nasýtených mastných kyselín (údeniny, tučné mäso). Potraviny môžu ovplyvniť kvalitu našej pokožky a u citlivých jedincov môžu vyvolať rôzne kožné problémy, od zápalov až po alergické reakcie. Typ pokožky ovplyvňuje aj to, akú stravu je vhodné preferovať. Pre mastnú pleť sú vhodnejšie ľahké a nízkotučné jedlá, na druhej strane suchá pokožka ocenia zvýšený príjem zdravých tukov, ktoré nájdeme napríklad v orechoch, olejoch, avokáde alebo rybách.

Aké potraviny jesť?

1. Potraviny bohaté na antioxidanty: Bobuľovité plody (čučoriedky, jahody, maliny), špenát, brokolica, mrkva, paradajky, zelený čaj, kurkuma, zázvor

2. Potraviny s omega-3 mastnými kyselinami: Losos, makrela, sardinky, ľanové semienka, chia semienka, vlašské orechy

3. Potraviny s nízkym glykemickým indexom (GI): Quinoa, ovsené vločky, pohánka, šošovica, fazuľa, cícer, uhorka, cuketa, karfiol

4. Potraviny bohaté na zinok: Tekvicové semienka, sezamové semienka, kešu orechy, ryby, ustrice, krevety

5. Probiotiká: Jogurty so živými kultúrami, kefír, kyslá kapusta, kimči

6. Vitamíny a minerály pre zdravú pleť: Batáty, mrkva, špenát, avokádo, mandle, lieskové orechy, para orechy, vajcia, tuniak

Píšte si, čo jete

Ako zistiť, aké potraviny vyhovujú vašej pleti a aké naopak podporujú vznik akné? Jednoducho si zapisujte to, čo jete. Píšte si všetko, čo jete, a sledujte, či sa po konzumácii určitých potravín objavia nové pupienky, prípadne či sa stav vašej pokožky zhoršuje alebo zlepšuje. Takto môžete identifikovať potraviny, ktoré vašej pleti nerobia dobre. Zamerajte sa na pestrý jedálniček, ktorý obsahuje dostatok vitamínov, minerálov a antioxidantov. Pokiaľ neviete, ktoré potraviny vám spôsobujú problémy, môžete ich na určitú dobu vylúčiť z jedálnička a postupne ich budete znovu zaraďovať do stravy, aby ste zistili, či sa stav vašej pleti zhorší. Pamätajte na to, že na vznik akné majú vplyv aj ďalšie faktory, medzi ktoré patria hormóny, genetika a stres.

Mliečne výrobky: Áno alebo nie?

Kravské mlieko má nízky glykemický index, avšak štúdie ukazujú, že mlieko a jeho produkty môžu byť častou príčinou vzniku akné. Niektorí odborníci sa domnievajú, že účinok mlieka na upchávanie pórov je potrebné ďalej overiť. Pokiaľ sa u vás pri konzumácii kravského mlieka objavuje akné, môžete ho nahradiť rastlinným mliekom (napríklad sójové, mandľové alebo ovsené).

Ak vás trápia problémy s akné, môžete konzumovať menej mliečnych produktov. Zo stravy môžete vypustiť maslo, mlieko, jogurt, syr, smotanu, tvaroh, zmrzlinu či cmar, a pozorovať, či táto nemliečna diéta vašej pokožke prospieva. Tieto produkty môžete nahradiť vegánskymi variantmi, medzi ktoré patria rastlinné alternatívy masla, sójové jogurty, tofu alebo kokosová zmrzlina.

Dodržujte nízky glykemický index (GI)

Čo je glykemický index a prečo je dôležitý? Glykemický index (GI) je číslo, ktoré udáva, ako rýchlo určité potraviny zvyšujú hladinu cukru v krvi. Potraviny s vysokým GI spôsobujú rýchly nárast hladiny cukru, čo vedie k produkcii väčšieho množstva inzulínu. Inzulín je hormón, ktorý pomáha telu využívať cukor. Bohužiaľ, nadmerný inzulín môže stimulovať produkciu hormónov, ktoré prispievajú k tvorbe kožného mazu a zhoršujú stav problematickej pleti.

Strava s nízkym GI pomáha udržať zdravé telo a pleť. Potraviny s nízkym GI, medzi ktoré patria napríklad strukoviny, celozrnné výrobky, ovocie a zelenina, uvoľňujú cukor pomalšie ako potraviny s vysokým GI. Potraviny s vysokým GI (biele pečivo, biely cukor, zemiaky) rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi a taktiež produkciu inzulínu. Nadmerná tvorba inzulínu stimuluje tvorbu kožného mazu, čo môže viesť k vzniku akné. Potraviny bohaté na vlákninu (ovos, šošovica) a fytoestrogény (sója, fazuľa) pomáhajú regulovať hormóny a podporujú zdravú pleť. Pri výbere potravín treba dávať pozor, pretože potraviny pripravované na tuku môžu mať síce nižšie GI, ale nie sú vždy zdravšie. Potraviny s nízkym GI uvoľňujú cukor postupne, a tak zabránia prudkým výkyvom hladiny cukru v krvi. Tento spôsob pomáha udržovať hormóny v rovnováhe a znižuje riziko vzniku akné.


Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 a omega-6 sú nevyhnutné mastné kyseliny pre zdravé fungovanie tela. Ich pomer by mal byť vyvážený, pretože ovplyvňuje reguláciu zápalov v tele. Moderná strava často obsahuje viac omega-6 mastných kyselín, najmä z dôvodu nadmerného používania rastlinných olejov. Je preto vhodné konzumovať doplnok stravy s omega-3 mastnými kyselinami alebo dostatok rybieho oleja.

Na omega-3 mastné kyseliny sú bohaté olejnaté ryby, losos, makrela alebo sardinky. Ďalšími zdrojmi omega-3 sú vlašské a lieskové orechy, chia semienka alebo ľanové semienko. U ľanového semienka je dôležité ho pred konzumáciou rozdrviť, aby telo mohlo využiť všetky jeho prínosné látky. Omega-3 mastné kyseliny sú pre naše zdravie nevyhnutné. Tieto zdravé tuky majú protizápalové účinky a môžu zlepšiť vzhľad pleti. Ak vás trápia nedokonalosti na pleti, potrite ich kvalitným a cenovo dostupným S.O.S. olejovým korektorom. Olej je skvelým pomocníkom, ktorý pomáha akné rýchlo eliminovať.

 

Antioxidanty a zinok

Na udržanie zdravej pleti a obmedzenie vzniku akné je dôležité zaistiť telu dostatočné množstvo antioxidantov, vitamínov a minerálov. Antioxidanty bojujú proti voľným radikálom, ktoré prispievajú k zápalom spojeným s akné. Antioxidanty nájdeme v tmavom bobuľovitom ovocí (čučoriedky a červené hrozno), ktoré tiež obsahuje vlákninu a pomáha regulovať inzulín. Vitamín E je možné získať z žeruchy a avokádového oleja, vitamín A je obsiahnutý v oranžovo sfarbených potravinách (tekvica, batáty a mrkva). Výskumy ukazujú, že ľudia s akné majú často nižšiu hladinu vitamínu A a E.

Zinok podporuje zdravie pokožky tým, že znižuje zápaly a pôsobí proti baktériám, ktoré sa spájajú s výskytom akné. Výskumy naznačujú, že ľudia, ktorí majú problémy s výskytom akné, môžu mať nedostatok zinku. Na doplnenie tohto minerálu sa odporúča konzumovať zelenú zeleninu, najmä brokolicu a kel. Pri akné a nedokonalostiach môžete vyskúšať Dermacare + organický zinkový regeneračný krém na tvár a telo, ktorý zmierňuje kožné prejavy ekzémov, akné, zápalov a tlmí opuchy, svrbenie a začervenanie.

Čokoláda a akné

Často sa tvrdí, že čokoláda spôsobuje akné. Napriek tomu, že vedci zatiaľ nenašli presvedčivý dôkaz pre túto súvislosť, mnoho ľudí sa čokoláde vyhýba. Avšak hlavným vinníkom nie je samotná čokoláda, ale vysoký obsah cukru av prípade mliečnej čokolády aj mlieko. Oba tieto faktory môžu prispievať k vyššiemu výskytu akné. Ak vás naháňa maškrtná a čokolády sa nevzdáte, vyskúšajte horkú čokoládu, ktorá obsahuje menej cukru a mlieka. Horká čokoláda (ideálne s obsahom kakaa 70 % a viac) má nižší obsah cukru a často neobsahuje mliečnu zložku. Nájdeme v nej aj antioxidanty (flavonoidy), ktoré majú protizápalové účinky a môžu prispievať k zlepšeniu kvality pleti.



Zdroj:

Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27279815/

Effects of Diet on Acne and Its Response to Treatment, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32748305/

Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa